Χρήση οικολογικών τεχνολογιών

Η συνειδητή χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και συστημάτων προστασίας των υδάτινων πόρων, εντάσσεται στην αγροτουριστική και οικοτουριστική φιλοσοφία του Ξενώνα "Ελισσών".

Ο Ξενώνας διαθέτει σύστημα Βιολογικού Καθαρισμού τριτοβάθμιας επεξεργασίας λυμάτων, με αποτέλεσμα όλο το νερό να διατίθεται για πότισμα στον κήπο και να μην σπαταλιέται πολύτιμο πόσιμο νερό.

Οι ανάγκες θέρμανσης του ξενώνα καλύπτονται από Σύστημα Γεωθερμίας, το οποίο εξασφαλίζει ζεστό νερό από τη γη. Αυτό επιτυγχάνεται με την κυκλοφορία του νερού σε κλάδους σωληνώσεων, οι οποίοι είναι θαμμένοι σε βάθος 2 μ. στην αυλή του ξενώνα. Στο βάθος αυτό η θερμοκρασία εδάφους είναι σταθερά 15 βαθμοί Κελσίου. Η αντλία θερμότητας εκμεταλλευόμενη την γεωθερμία, παράγει ζεστό νερό, το οποίο διοχετεύει σε ενδοδαπέδιο σύστημα θέρμανσης του κτιρίου. Έτσι εξασφαλίζεται σταθερή, ομοιόμορφη, οικονομική και οικολογική θέρμανση σε ολόκληρο το κτίριο, χωρίς να προκαλεί ρύπους.

Η εκτεταμένη χρήση ηλιακής ενέργειας για ζεστό νερό και ενίσχυση της θέρμανσης, επιτυγχάνεται με συστοιχία 8 ηλιακών καθρεπτών στη στέγη και μπόιλερς διπλής ενέργειας (ενέργεια από τον ήλιο και την γεωθερμία).